Tretopphyttenes historie

 
 

Frodes allsidige naturinteresse er bakgrunnen for ideen om Tretopphytter i almenningsskogen i Veldre.

Prototypen ble bygd i 2005. Etter noe feiling, mye klatring, spikring og vågale konstruksjonsforsøk ble annen utgave av Furuhytta bygget i 2006. Furuhytta var Norges første tretopphytte godkjent for overnatting og utleie. Noe vi er veldig stolt av! Det ble stor suksess, mye media og interesse fra gjester.

I 2009 ble Tretopphyttene et AS hvor grunneier Veldre almenning ble medeier. Lerkhytta ble bygget. Den var større enn Furuhytta og med solcelle, dusj og biodo. Byggmester og kamerat Steinar Kråbøl ble viktig i prosessen.

Etterspørselen økte, og Granhytta ble bygget i 2011. For å ha et tilbud til småbarnsfamilier og gjester med bevegelsesutfordringer, ble Granhytta bygget med en 35 meter lang luftig tre-rampe, og ikke trapp som de andre.

I 2013 sto Himmelhytta ferdig. Det var vår første hytte med takvinduer, hvor man kunne ligge på hemsen å se på stjernehimmelen. Vi var så heldige å få samarbeide med Dorthe Skappel og «God kveld, Norge».  Programmet «Himmelhytta» ble sendt på TV2 over flere lørdagskvelder. Selv om Himmelhytta allerede var mye etterspurt, ble den ikke mindre populær etter dette programmet.

Bjørkhytta ble ferdigbygget i 2014. Den også med takvinduer. Den fikk en større veranda, to skyvedører ut til veranda, og hytta fikk et lysere preg enn de forrige hyttene.

Våren 2017 bygget vi Klatrehytta på Helgøya. Den ble bygget sammen med Pete Nelson og hans team fra Treehouse Masters i USA, og resulterte i en 50 minutters dokumentar på Animal Planet.

Nå har vi seks luftige Tretopphytter i drift. Vi er ledende i landet på dette, men vi gir oss ikke med det! Vi har nå et nytt og spennende prosjekt på gang, og vår byggmester Steinar Kråbøl er med. Dette blir en annerledes Tretopphytte med takterrasse. Vi håper den nye Tretopphytta vil stå klar i januar 2022.

Tretopphyttene er kompliserte å prosjektere, og kostbare å bygge. Slitasjen fra vind og vær gir et omfattende vedlikeholdsbehov. Tretopphyttene er ikke permanente bygg, og har en begrenset levetid. Det vil si at etter avsluttet brukstid vil hyttene bli demontert. Naturen får trærne og området tilbake – og vi takker hjertelig for lånet <3